Europa Jagellonica



Do konce září se v Kutné Hoře koná výstava Europa Jagellonica. O čempak je? O Jagelloncích, kteří na přelomu 15. a 16. století vládli významně velké části Evropy. Dokonce většina dnešních panovnických rodů má ve svém rodokmenu někoho z rodu Jagellonců. Dva z nich byli dokonce českými králi (pro dějin neznalé  ). Za tyhle kecy bych si jako dějepisář měla dát pár facek, ale co, informace jsou předané, nejsou přehnaně odborné a rozumí jim každý, ne?  
Ale teď k výstavě. Kutná Hora bylo významné královské město a významné především díky stříbrným dolům. Výstava je velmi rozsáhlá, obsáhlá a řekla bych, že vyčerpávající. V samotných sálech je docela zima (zvlášť když přijdete z 30-stupňového vedra venku), ale stát před obrazem nebo před částí oltáře, sochou, nad knihou atd., která je o několik stovek let starší... člověka to nenechá chladným, to mi věřte a to nejsem žádný nadšenec (díky některým pánům profesorům... škola zaručeně dokáže zkalit jakoukoliv radost z památek). Pokud jste zde již nebyli, doporučuji ke shlédnutí. Na samotné výstavě se samozřejmě nesmí fotit, ale ve městě ano. Jenže je to k vzteku, když jste dva a máte jen jeden foťák. Přikládám pár fotek z Kutné Hory a závidím těm, kdo tam bydlí, protože mají opravdu nádherné starobylé město.



Tři obrázky z cesty k Chrámu sv. Barbory (patronka havířů mj.). Samotný chrám vyfocený nemám. Okolo je zástavba a já nedisponuji takovým objektivem, abych chrám vyfotila dostatečně hezky. Když jsem procházela těch několik fotek, které jsem pořídila, tak bych si dala druhých pár facek, protože tentokrát to jenom ujde, známka tak za čtyři :-(
Plán města pěkně umístěný na dlažbě. Kdybych nekoukala pod nohy, tak si ho snad ani nevšimnu. Šťastná náhoda, řekla bych :-) A nyní následuje několik obrázků přímo z Chrámu. Je štěstím, že existují památky, kde je umožněno fotografovat zdarma (ačkoliv bez blesku). Sice to nebyl nijak extra niterný zážitek (množství turistů člověk prostě neovlivní), ale i přesto se musím obdivovat stavitelům, kteří dokázali bez moderní techniky hotové zázraky. Těžko posoudit, jestli je hezčí Chrám sv. Víta nebo Chrám sv. Barbory.


Sluncem osvícené detaily se mi moc líbily, jinak tam bylo světlo opravdu na dvě věci. Není profesionální technika a profi fotograf, nejsou profesionální fotky. Ale i tak doufám, že se vám má mini díla líbí.

Komentáře

Oblíbené příspěvky