Hra o trůny


Ne, že by mi někdy HBO vadilo, to ne, jen mám pocit, že poslední dobou točí čím dál tím lepší seriály. Faktem je, že starší seriály, o kterých jsem byla zpravena, z jejich prodkukce taky stojí za vidění, nicméně nejsou mým šálkem kávy. Hra o trůny je však něco jiného. V jednom z předchozích článků (Ztracená hlava) jsem se o tomto seriálu zmiňovala a to ne příliš lichotivě. Nicméně jsem byla doslova donucena změnit názor.

Série: Hra o trůny
Režie: Brian Kirk, Daniel Minahan, Alan Taylor, Timothy Van Patten
V hlavních rolích: Ron Donachie, Mark Addy, Sean Bean, Nikolaj Coster-Waldau, Peter Dinklage a další
Game of Thrones (Iron Throne Preview)

Na začátku prvního dílu jsem si říkala, co je to asi za pseudo-středověký blábol. Jak se však začal film rozbíhat a naplno se projevily intriky, láska (ta tam příliš vidět není, ale syrového sexu tam je dost), nenávist a vztahy mezi jednotlivými hrdiny, vtáhnul mě do děje a do země, která se momentálně nachází ve zdánlivém míru a všude je cítit napětí, co se stane dál.
První série bude mít deset dílů a v USA se poslední díl bude vysílat 20. června. Tím by mohl skončit můj souhrnný úvod k seriálu.
Pokud chci dodržet pravidlo, že nebudu prozrazovat děj, tak bude mé hodnocení převážně o pocitech. Postav je zde opravdu mnoho a dějové linie se postupně proplétají, občas spojí, občas rozdělí a místy bývají dost složité. Nejen díky líční postavy a hereckému výkonu, ale také sympatickému herci (Sean Bean) jsem si okamžitě oblíbila Eddarda Starka, lorda Zimohradu a strážce severu, a další členy rodiny. K jejim protivníkům jsem samozřejmě pojala nezměrnou zášť, zvláště po odhalení incestního vztahu mezi královnou a jejím bratrem. Jediným z rodu Lennisterů, kterému ve skrytu duše v podstatě fandím, je Tyrion Lannister - Skřet. Díky jeho pohotovým odpovědím a ironickému humoru bývám i rozesmátá. Další postavy buď straní rodu Lannisterů a samozřejmě očekávají odměny, nebo podporují Starkovi a snaží se prosadit dobro země. Když se k tomu ještě přidá dcera šíleného (a sesazeného) krále Daenerys Targaryen provdaná za krále Dothraků lačnícího po dobytí světa pro svého syna, může začít krvavá válka o železný trůn.
Příběh je opravdu poutavý a rozkvétá a rozvíjí se jako popínavá růže. Osoby v příběhu jsou místy jen načrtnuty, takže člověk i mnoho věcí musí domýšlet, ale i tak nezůstane tápat v tom, kam povedou další kroky jednotlivých hrdinů a kdo je špatný nebo zlý.
Sice nás ještě čeká poslední díl, ale dovolím si zhodnotit, že první série se opravdu povedla. Podle úspěchu také soudím, že HBO bude točit dál a opravdu se máme na co těšit, protože fantasy sága z pera George R. R. Martina Píseň ledu a ohně je rozsáhlá. Seriál bude mít také širokou diváckou základnu, protože si v něm na své přijde téměř každý a to nemluvím o nádherných exteriérech a zajisté nákladných interiérech.
Více o sérii na ČSFD nebo na stránkách seriálu HBO.

Komentáře

  1. Viděla jsem první sérii a viděla jsem i druhou sérii a ani ta nezklamala. Opravdu, jedna z nejlepších adaptací (sice jsem nečetla, ale vím to z reakcí ostatních, co mohli porovnávat). Mám dojem, že nejlepší a nejkvalitnější fantasy filmy jsou ty, které jsou točeny, jako by se to skutečně stalo - a fantasy prvky tvoří jen doprovod. Proto třeba fungoval Excalibur a proto fungoval Pán prstenu... a dalších pár podobných.
    Hra o trůny mě hodně mile překvapila. Dokonalé kostýmy, skvělá výprava, osoby v maskách a převlecích působí, jako by se vynořili z obrazů nejproslulejších fantasy a scifi malířů. A do toho opravdu komplikované intriky, nefalšovaná vášeň, nenávist, láska, i prostý strach o život a boj o přežití.
    A ještě k těm oblíbeným postavám - Skřeta mám taky hodně ráda. Právě pro jeho nadhled, ironii, odvahu a chuť do života, i přes svůj tělesný vzhled. Je to zajímavý človíček!

    OdpovědětVymazat
  2. Mám dojem, že už brzy poběží třetí řada!

    OdpovědětVymazat
  3. P.S. - sláva, publikuji komentář bez doprovodných vypisovaček... dík za odstranění té kolonky. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Komentář zrovna píši v době, kdy jsem viděla poslední díl 3. řady a můžu říct, že bombastičtější seriál jsem ještě neviděla. Zanechal ve mě tolik emocí, pocitů, myšlenek ... Bohužel čvrtá série bude až příští rok v dubnu, tudíž přemýšlím o tom, že si koupím všechny díly knih :D

    Mimochodem možná si ještě pamatuješ můj blog Kirma-lee.blog.cz, já si teprve dnes všimla, že máš nový :) Ihned si tě přidám do oblíbených :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář.

Oblíbené příspěvky